Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011


1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ

Την 2α Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του κυρίως διδακτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους η πρώτη κοινή συνάντηση των προέδρων γονέων και κηδεμόνων των επτά (7) δημοτικών σχολείων της πόλης του Άργους. Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι όλων
των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, και συγκεκριμένα οι: Ιωάννης Μακρής (Πρόεδρος Δ.Σ. 1ου Δημοτικού), Πόλυ Καραβά (Πρόεδρος Δ.Σ. 2ου Δημοτικού), Σόνια Σγουρίδου (Πρόεδρος Δ.Σ. 3ου Δημοτικού), Μιχαήλ Μώρος (Πρόεδρος Δ.Σ. 4ου Δημοτικού), Γεώργιος Κούρος (Πρόεδρος Δ.Σ. 5ου Δημοτικού), Παναγιώτης Καραμούντζος (Πρόεδρος Δ.Σ. 6ου Δημοτικού), και Γεώργιος Γκλεζάκος (Πρόεδρος Δ.Σ. 7ου Δημοτικού). Παρόντες στη συνάντηση ήταν και μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους, Ιωάννης Μακρής, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και εισηγούμενος το θέμα της συνάντησης ανέφερε συνοπτικά τα ακόλουθα:
Οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων αποτελούν τα πιο πολυπληθή και ζωντανά σωματεία της πόλης μας, με μεγάλη ηλικιακή γκάμα μελών και ποικίλα ενδιαφέροντα. Εκπροσωπούμε επτά (7) δημοτικά σχολεία όπου φοιτούν περίπου 1.500 μαθητές και μαζί με τους γονείς και τις οικογένειές τους το έμψυχο δυναμικό μας αριθμεί περίπου 5.000 ανθρώπους.
Το γενικότερο αρνητικό κλίμα, τόσο σε οικονομικό όσο και πολιτικό επίπεδο, μας έχει οδηγήσει σε τέλμα. Έχει χαθεί το ενδιαφέρον για κοινές δράσεις που προάγουν την επικοινωνία και βελτιώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις και της συνθήκες της ζωής μας. Αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα η έξοδος από την απομόνωση, την απάθεια και την απραξία του «καναπέ».
Μπορούμε, με τη βοήθεια και τη ζωντάνια των παιδιών μας να επιτύχουμε την ευρύτερη κινητοποίηση και ενεργοποίηση των γονέων – μελών μας με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας στην πόλη μας.
Η πρωτοβουλία μας για τη σημερινή συγκέντρωση θεωρώ ότι σας βρίσκει σύμφωνους διότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η δική μας κινητοποίηση υπό τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη.
Προτείνουμε λοιπόν την από κοινού ενεργοποίηση των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σε θέματα που ανάγονται βεβαίως στους σκοπούς τους. Ενδεικτικά και επιγραμματικά επισημαίνω ορισμένα πεδία κοινής δράσης:

1)     Πολιτιστικές εκδηλώσεις
- Κοινή διοργάνωση και παρουσίαση από Συλλόγους.
- Παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων ενός Συλλόγου και στα σχολεία των άλλων συλλόγων.
- Διενέργεια μαθητικών διαγωνισμών ή φεστιβάλ (όπως ενδεικτικώς φεστιβάλ παιδικού θεάτρου ή χορού) από τα δημοτικά σχολεία της πόλης.

2) Αθλητικές εκδηλώσεις
- Διοργάνωση σχολικού πρωταθλήματος σε διάφορα αθλήματα με τη συμμετοχή ομάδων μαθητών από κάθε σχολείο και με τη συνεργασία των καθηγητών φυσικής αγωγής
- Αθλητικές εκδηλώσεις στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς και κοινή παρουσίαση από όλους τους Συλλόγους
- Δημιουργία αθλητικών ομάδων με μαθητές από διάφορα σχολεία και συμμετοχή σε αγώνες περιφερειακούς ή εθνικούς μεταξύ μαθητών δημοτικών σχολείων.

3) Κοινωνικές δράσεις – εκδηλώσεις
- Διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων – διαλέξεων με θέματα που αφορούν στα παιδιά μας
- Διοργάνωση εβδομάδας προληπτικού – διαγνωστικού ελέγχου της υγείας των παιδιών μας από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων με στόχο την πρόληψη αλλά και την ευαισθητοποίηση μαθητών και γονέων.
- Κοινωνικές παρεμβάσεις σε ζητήματα που απασχολούν την πόλη (π.χ. ανακύκλωση, εξασφάλιση χώρων πρασίνου, χώρων άθλησης κ.λ.π.)
- Ευαισθητοποίηση μαθητών και γονέων σε θέματα οικολογίας (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί δασυλλίων, πάρκων, παραθαλάσσιων – παραποτάμιων ζωνών – ακτών)
- Αιμοδοσία σε περιοδική βάση και σε διαφορετικό κάθε φορά Σύλλογο
- Δημιουργία Τράπεζας αίματος για μαθητές και γονείς των δημοτικών σχολείων με τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων

4) Παρεμβάσεις με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας των σχολείων.
Με δεδομένο  το νέο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρώ ότι προτεραιότητά μας θα πρέπει ν’ αποτελέσει η άμεση συγκρότηση και λειτουργία των σχολικών συμβουλίων καθόσον αυτή την στιγμή οι σύλλογοι γονέων δε μετέχουν στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τις ανάγκες και της λειτουργία των σχολείων όπου φοιτούν τα παιδιά μας.
Προτείνουμε, τέλος, την καθιέρωση κοινής συνάντησης των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων τουλάχιστον δύο (2) φορές κάθε χρόνο, με σκοπό τον προγραμματισμό της κοινής μας δράσης για την κάθε σχολική χρονιά.

Ακολούθως τοποθετήθηκαν όλοι οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων και έλαβε χώρα διαλογική συζήτηση.
Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση όλων των προέδρων των Συλλόγων ότι η συνεργασία μεταξύ των συλλόγων ειδικά υπό τις τρέχουσες συγκυρίες δύναται να αποβεί αποτελεσματική και οπωσδήποτε προς όφελος των μαθητών.
Ορίστηκε νέα ημερομηνία συνάντησης η 13η Ιανουαρίου 2012 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άργους όπου και θα γίνει ο προγραμματισμός της κοινής δράσης των Συλλόγων για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Ας ελπίσουμε ότι η συνάντηση αυτή θ’ αποτελέσει την αφετηρία για γόνιμη και αποδοτική συνεργασία μεταξύ των Συλλόγων της πόλης μας.-




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου